Bruk av barnebok

Verktøy og ressurser utviklet av Smultringøkonomi Tønsberg, Samskapingslabben og Følge Utvikling as. 

Verktøy knyttet til boka: *Høytlesing *Tur *Dramatisering (inklusive teatermanus) *Storyline *Skolehage *Tegneserie / film *Medbestemmelse *Tematikk 

Det er bare å bruke ideene, men Smultringøkonomiens etikk er å gi noe tilbake, f.eks. i form av tilbakemeldinger om bruk, bilder, erfaringer og nyutvikling. Anerkjennelse av dem som har utviklet ideer og materiell (og nyutvikling tilbake) er en selvfølge. Slik hjelper vi hverandre gjensidig!  Støtt oss gjerne med en frivillig pengegave, kto CB: 1254.64.11956 Masse lykke til!

Hvordan lære barn (og oss selv) å se verden som en helhet? Hvordan kan vi gi dem språk for alt det vakre, sårbare og sammenvevde som livet vårt hviler på?  I møte med miljø- og samfunnskrisene trenger vi ikke bare fakta, men nye fortellinger, bilder og nøkler som åpner for undring og handling. 

Med boka om den sultne jenta, Poella, som utgangspunkt har vi laget et metode-hefte fullt av spennende pedagogiske ideer til bruk av fortellingen. Verktøyene lar barn og voksne utforske helhetlig bærekraft sammen.  De vil garantert gi dere mange morsomme og gode opplevelser og styrke relasjonene dere i mellom!

Det finnes mange måter å snakke om bærekraft på.  Men for barn, og for mange voksne, begynner forståelsen med undring.  Hva er egentlig klima?  Hvorfor er vannet så viktig? Og hva er egentlig "greia med" gjødsel?  Hvordan kan noe så hverdagslig som mat vise oss veien til en mer rettferdig og trygg verden?

OM BOKA

Hovedpersonen i barneboka Den sultne jenta og gullnøkkelen heter Poella. Hun er ei jente med en stor sult, ikke bare i magen, men etter å forstå. På letingen sin etter mat, legger hun ut på en fantastisk ferd gjennom luft, vann, jord og liv. Fra Sola får hun med seg en gullnøkkel som kan bli viktig.

Med undring og mot snakker Poella med bror Klima og søster Landjord og de fire andre søsknene deres, med de litt skumle fyrene Nitrogen og Fosfor, med plastposer og vanndråper som roper etter hjelp.

På veien oppdager hun hemmeligheten bak matens magi, og at nøkkelen til ei god framtid for oss alle kanskje finnes midt blant menneskene selv. Hun lærer at mat ikke kommer fra ett sted, men fra samarbeidet mellom alle delene av planeten.

Boka er ei poetisk, leken og tankevekkende reise inn i de store globale natursystemene som f.eks. klimaet eller vannet, og som vi ser som atskilte deler som bare er der, vi tar dem for gitt. I dag har mange barn (og også en del voksne) liten erfaring med hvor maten kommer fra. De fleste av oss har heller ikke forståelse for alt dette store, grunnleggende som ligger bak pallekarmen vi dyrker i og som skal til for å frambringe maten. En slik manglende forståelse må nødvendigvis føre til at vi, både som samfunn og som individer, tar altfor mange valg som ikke er bærekraftige. 

Boka kan leses som en stor takk til naturen og håpet er at både voksne og barn skal forstå bedre at alt samspiller og påvirker, - i naturen og mellom oss mennesker. Da blir det opplagt at livskvalitet for alle innen planetens tålegrenser er ensbetydende med at vi klarer å skape gode samspill!

Bestilling: Boka "Den sultne jenta og gullnøkkelen" av Ellen Sjong kan kjøpes ved henvendelse til Ellen Sjong, sjongellen@gmail.com (93451107). Pris 195,- + porto. Når utgifter til trykking og design er betalt, går alt overskudd til Nettverket Smultringøkonomi Norge.

Dette heftet er utviklet for deg som:

  • Vil bruke boka i bærekraftundervisning i barnehage eller skole
  • Er forelder eller besteforelder og ønsker gode og lyse samtaler om natur og framtid
  • Er frivillig i speideren, naturvern eller andre ideelle organisasjoner
  • Ønsker å koble verdier, undring og systemisk forståelse

Heftet inneholder:

  • Kort innføring i Smultringøkonomi og de globale tålegrensene
  • Forslag til samtaler og refleksjoner med barn
  • Pedagogiske opplegg for lesing, drama, turer, kreativ utforsking og tverrfaglig læring
  • Eksempler på hvordan boka kan knyttes til læreplanens overordnede del og kompetansemål

Verktøyet består av bok, drama-manuskript og metodehefte. Det kan knyttes til en rekke andre pedagogiske verktøy, se hovedmenyen under verktøy.

Under finner du ei liste av verktøy til barneboka som du kan klikke på. Vi håper disse er til god hjelp når du skal lese boka for noen eller i (bærekraft)undervisningen din!

Nettverket Smultringøkonomi Norge er i en oppstartsfase, men har allikevel brukt verktøyene noe på en barneskole og en videregående skole i egen kommune, samt på presentasjonsmøter, kurs og på verksteder på festivaler. Når du har prøvd ut ett eller flere, verktøy er vi glade for å høre fra deg, hvilke tilpasninger og eventuelle endringer og videreutviklinger du har gjort. Send oss gjerne en liten tekst og bilder, så vil vi legge ut på nettstedet smultringokonomi.no om du / dere tillater.

Vi ønsker deg masse gode opplevelser med barna du omgås! Lykke til!  


Faglig kontekst

«Vi står ikke utenfor naturen. Vi er en del av den.  Det vi gjør med naturen, gjør vi i virkeligheten med oss selv.»

Boka Den sultne jenta og gullnøkkelen er ei lita bok om et stort og livsviktig tema! Den er inspirert av Smultringøkonomi skapt av den britiske økonomen Kate Raworth, (Doughnut Economics, 2017). Smultringmodellen gir oss bilde av en helhetlig økonomi som er til for menneskene og ikke omvendt. Den har som mål å skape livskvalitet for alle innen planetens tålegrense. Dette kan du lese mer om på www.smultringøkonomi.no. De ni ytre dimensjonene i modellen er resultat av forskningen til Stockholm Resilience Center under ledelse av professor Johan Rockström. De tolv indre dimensjonene er alle hentet fra FNs bærekraftmål. En bærekraftig økonomi kjennetegnes av at alle mennesker får dekket de grunnleggende behovene sine uten at de planetære tålegrensene utfordres.

Modellen forklarer ikke umiddelbart forbindelsene mellom alle disse dimensjonene. Det krever mer kunnskap. Fortellingen Den sultne jenta og gullnøkkelen er en måte å forklare sammenhenger mellom mange av dimensjonene med utgangspunkt i «Mat» i indre sirkel. Et bærende element hos Rockström og Raworth er den systemiske tenkningen. Et system er et sett av interrelaterte elementer organisert for å tjene en spesiell funksjon eller å søke et spesielt mål (Donella Meadows). Systemteori er en del av kompleksitetsvitenskapen som for alvor begynte å slå rot på 1970 tallet. Forståelsen av naturen som kompleks og bygd opp av økosystemer har blitt nokså allment kjent. At vår sosiale aktivitet også er bygd opp som systemer, har slått rot i noen deler av samfunnslivet, men er atskillig mindre utbredt og forstått.

Etter hvert nå begynner vi kanskje å ta inn over oss at vi mennesker også inngår i økosystemer og er dypt avhengig av naturen for å leve. Systemteoretikeren Fritjof Capra sier at den største av alle våre kriser i dag er forståelseskrisa. Det handler nettopp om at vårt samfunn ikke består av fragmenterte deler, men er systemer i systemer i store nettverk og at alt henger sammen og alt påvirker – godt eller dårlig.

Denne forståelsen av verden er det som har drevet meg til å engasjere meg i Smultringøkonomi og fått meg til å skrive barneboka Den sultne jenta og gullnøkkelen. Først når vi forstår alle tings sammenheng, vil vi bli varig i stand til å ta vare påden magiske og vidunderlig vakre planeten vår og også å ta vare på hverandre. Jeg håperinderlig boka og arbeid med den vil bidra til en slik forståelse, så nye generasjoner kan møte livet med håp, positive forventninger og gode samspill.