Storyline


Storyline er en tverrfaglig og elevaktiv læringsmetode der undervisningen bygges rundt en rammefortelling. I vårt tilfelle danner barneboka rammene for fortellingen som så kan bygges ut og ta nye veier. Elevene skaper innholdet i historien gjennom spørsmål, utforskning og kreative uttrykk. Læreren introduserer temaet ved å stille åpne spørsmål og veileder prosessen videre i et strukturert forløp.

Metoden bygger vanligvis på følgende oppbygning:

  • Innledning og rammefortelling: Elevene får en situasjon å forholde seg til, her kan utgangspunktet tas i Poella og menneskeflokken hun møter. Utfordringen er at de er sultne og trenger rein, frisk, kortreist og næringstett mat fordi de vet det er viktig for helsa.
  • Karakterbygging: Elevene skaper egne roller eller figurer som de følger gjennom forløpet. Poellas / flokkens møte med sol, luft, hav, landjord osv. kan være fagsløyfer som gi anledning til å lage nye roller for akkurat dette kapittelet.
  • Hendelser og utfordringer: Historien utvikles gjennom episoder og spørsmål som læreren planlegger. I boka er hvert nytt møte med et element, en hendelse som skaper store og små spørsmål.
  • Elevene undersøker, diskuterer og produserer ulike former for materiale (tekster, modeller, rollespill m.m.). Episodene i boka utnyttes til dypdykk. Her undersøker barna hva de globale systemene bidrar med for at vi mennesker skal kunne leve.
  • Faglig fordypning: Underveis kobles episodene til ulike fag og fagplanmål
  • Avslutning og refleksjon: Storylinen avsluttes med en felles presentasjon, visning eller seremoni. I dette tilfellet i tilknytning til et felles måltid med økologisk mat kanskje? Elevene reflekterer over hva de har lært.