Møtet med Medbestemmelsen
Les
Spørsmål

Grupper eller familie: Dann lag og trekk lapper etter tur fra disse spørsmålene (1 poeng for riktig svar):
Burde alle i en familie ha medbestemmelse? Hvordan burde bestemmelsesprosessene foregå i en familie?
Kan det samme gjelde i et skoleditrikt? Hvis folket i et skoledistrikt, danner grupper a la en familie og medbestemmelsesprosessen ledes, kan svært mange få være med å bestemme også her. Hva synes hver enkelt av dere er aller viktigst som dere ville ha endret på i skoledistriktet ditt, hvis du fikk være med i en slik medbestemmelsesprosess. Skriv det på en lapp og så deler dere ønsket med hverandre.
- Kjenner dere til ulike former for medbestemmelse?
- Hva er folkepaneler (borgerråd)?
- Hva betyr det å «bestemme sammen»?
- Har du opplevd at noen bestemte uten å spørre deg?
- Hvordan føles det når du får være med og velge?
- Når kjenner du deg modig nok til å si hva du mener?
- Har du noen gang forandret mening fordi du lyttet til noen andre?
- Tenk på naturen hvis det ikke fantes mennesker i den: Hvem bestemmer egentlig – frøet, regnet, sola, jordsmonnet? Hva skjer hvis én tar for mye plass av disse? Hva ville skje hvis ikke alle skulle få være med å bestemme av disse?
Lek og aktivitet

- Sett dere i ring. La et tre være en del av ringen. Treet representerer hele naturen. Den ytre ringen er ei ramme. Utenfor denne blir planeten vår syk. Lat som at det er en liten ring i midten. Dette er også ei ramme. Hvis noen av oss som sitter i ringen skulle bli presset inn i dette hullet, ville de ikke fått dekket sine grunnleggende behov for å ha et godt liv. Disse ringene er nå rammene for det vi skal bestemme. Én person får holde en pinne eller stein og si:
«Jeg ønsker ...», eller «Jeg trenger ...».
Når pinnen sendes videre, må den neste lytte først – og svare enten A. «Du ønsker … . Det tror jeg vi kan bestemme at du skal få fordi det ikke gjør planeten syk og ikke dytter andre inn i hullet. » eller B. «Du ønsker … . Det tror jeg ikke vi kan bestemme at du kan få fordi det vil gjøre planeten vår syk eller dytte noen av menneskene inn i hullet. Jeg ønsker ...», eller «Jeg trenger .. Slik fortsetter runden.
Fellesvalg:
- La gruppa velge neste aktivitet – men ikke ved å stemme.
Hvis det alltid er noen som ikke vil de forslagene dere har, prøv å finne en helt ny aktivitet som alle kan si ja til. Finnes det andre muligheter hvis situasjonen er låst? (F.eks. å dele gruppa i to).
Hvordan føltes dette? Var det vanskelig? Hva lærte dere om medbestemmelse?
Bygg sammen i familiegrupper:
- Lag et felles byggverk av ting dere finner – en portal, en labyrint, et tegn på samspill. Hver person skal bidra litt.
Stemmeleken:
- Gå rundt som om du er én del av en organisme. Når én stopper, må alle andre finne en ny balanse.
- Hvem «styrer» – og hva skjer når én endrer seg?
Valg i bevegelse:
- Samstem-lek:
- Gå i par eller gruppe og prøv å finne felles rytme uten å snakke. Hvem leder? Bytt rolle.
Informasjon

Medbestemmelse betyr at de som er invitert med får si sin mening før man tar en beslutning. Det som gjøres i et samfunn, påvirker alle. Da er det rimelig at alle skal bli invitert med for å bestemme. Valg av representanter til nasjonale og lokale styringsorganer f.eks. hvert fjerde år som i Norge, er en svak måte å være med å bestemme på. Alle lever i et lokalsamfunn og en skolekrets. Det er ingenting i veien for at alle i en skolekrets kan inviteres til medbestemmelse. Det kan arrangeres folkemøter med mange mennesker som i smågrupper kan komme med ideer og svare på utfordringer innen rammene av en felles visjon, f.eks. hva som er godt både for fellesskapet og planeten.
Medbestemmelse blir i vår kultur forklart sånn: Retten arbeidstakere har til å delta i og påvirke beslutninger som angår deres arbeidssituasjon, utført gjennom tillitsvalgte og andre valgte representanter. Det handler om å ha innflytelse på forhold som er viktige for ens arbeidsdag og arbeidsmiljø.
Medbestemmelse i et lokalsamfunn som en skolekrets er mer uvanlig i vårt samfunn og det at alle som vil skal få delta, er enda mer uvanlig. Vi har en forestilling om og er så vant til at det skal være valgte representanter som får være med. Men selv om det foreløpig er uvanlig at alle skal få være med på å bestemme, betyr ikke det at det ikke er mulig. Alle kan få være med å bestemme i en familie og hvis vi deler opp folk i smågrupper, kan alle delta i samlinger på mange hundre mennesker. Gruppenes ønsker kan lettvint deles i en padlet f.eks. Det som er viktig er at det gis en ramme vi kan bestemme innenfor og at noen er i stand til å lede slike prosesser. Rammene bør være: Alle skal ha det godt innen planetens tålegrense. Under er en modell for rammene for medbestemmelse. Den ytre ringen setter grenser for hvor mye vi kan ta fra- og kaste tilbake til naturen. Den indre setter grenser for hvor lite vi kan gi til menneskene.

Møtet med Medbestemmelsen
Skriv inn tekst her