Havforsuring

Denne delen av planetens tålegrense

handler om økende surhet (reduserende pH) i havvann på grunn av at gassen CO2 fra lufta trenger inn i havet og fordeler sine molekyler der. Denne prosessen skader forkalkede organismer (f. eks. skalldyr og korallrev), påvirker økosystemer som lever i havet, og reduserer havets evne til å fungere som en karbonvasker (CO2-regulator). Indikatoren for havforsuring er fortsatt innenfor "det sikre rommet", men er nær ved å krysse grensa. 

Havet styrer varmeutvekslingen mellom atmosfæren og jordoverflata. Havet er hjem for et stort mangfold av liv og det regulerer flyten av næringsstoffer og vannets kretsløp. Et stabilt velfungerende hav er en grunnleggende forutsetning for en stabil velfungerende planet. 

Vekstøkonomien kan ikke løse problemet

fordi dens hoveddrivkraft er profitt til de få. Alle dens forsøk på løsninger vil handle om å gjøre feil ting riktig. Den kan ikke endre sitt eget eksistens-grunnlag og fortsetter med grønnvasking på delområder som bare skaper flere problemer.

I dette tilfellet overskrider den planetens tålegrense på klimaområdet og dermed havets tålegrenser. Kommer klimasystemet enda mer ut av balanse, vil på et eller annet tidspunkt også havet bli for mettet av CO2. Da er vi virkelig ille ute.

Om årsakene til for mye CO2 i lufta, les om "Klimaendringer". 

Smultringøkonomi kan løse problemet

fordi dens formål og drivkraft er livskvalitet for alle innen planetens tålegrense. Den jobber med riktige ting fordi den alltid vurderer deler opp mot helheten. Innenfor disse rammene finner vi løsninger sammen som forbedrer de andre åtte dimensjonene.

For at livet i havet skal trives, må vi stoppe klimaendringen i lufta. Dermed vil tiltak vi har beskrevet under «Klimaendring» og som vi alle kan være med på, også komme denne dimensjonen til gode.   

Havforsuring betyr ikke at havet blir surt, men at surheten øker. Sjøvann har en pH på ca. 8,1, men beveger seg mot 8,0. Havet tar opp CO2 fra atmosfæren i en naturlig prosess, men etter den industrielle revolusjonen har opptaket av CO2 i havet økt i takt med de økte utslippene fra menneskelig aktivitet. Økt CO2 i havet har ført til at den gjennomsnittlige surheten i havoverflaten har økt. Når CO2 løses opp i vann produseres det karbonsyre. Surhetsgraden i væsker kan måles på en surhetsskala som har det nøytrale sju som et midtpunkt. Er væsken under sju er den sur. Er den over sju er den basisk. Kaldt vann tar opp mer CO2 enn varmt og salt bremser forsuringen. Issmelting som følge av klimaendring vil dermed øke forsuringen (https://bjerknes.uib.no/artikler/faktasider/havforsuring).

Havet hjelper nemlig lufta med å ta en del av CO2-gassen som den har fått for mye. Havet demper klimaendringene. Uten havet ville vi i dag for lengst ha overskredet både 1,5 og 2-graders målet. Det sier mye om hvor viktig havet er for alt liv. Fordi de menneskelige utslippene av CO2 til lufta tas opp av havet, blir havet surere.  I tillegg til å gjøre havet surere, gjør CO2-utslippene havet både varmere og mer oksygenfattig (over halvparten av oksygenet vi puster inn kommer fra havet).

Problemet med forsuringen av havet er at økosystemer i havet skades. Mange havdyr har skjelettet sitt utenpå kroppen som skall. Forsuringen skader skalldanningen og hjem for fisker og sjødyr som korallrevene. Organismer som koraller, skalldyr og plankton får det vanskelig med å vokse og overleve. Dermed settes havets økosystem og næringskjeden i fare. Det biologiske mangfoldet blir mindre og vår og annet livs kilde til mat, minker.