Tilbake til Tingplassen
Kryssord-oppgave til boka Den sultne jenta og gullnøkkelen: Bokas fortellemåte (sjanger)

Les først om Poellas tale tilbake i skogholtet side 40 - 43 i boka Den sultne jenta og gullnøkkelen.
Spørsmål

Ta spørsmålene i rekkefølge 1-4:
- Hvem måtte spille sammen i naturen for å skaffe mat?
- Hvem må spille sammen for å gjøre maten om til et måltid?
- Hvis måltidet i tillegg skal bli hyggelig, hvem må spille sammen?
- Hva bidrar til et hyggelig måltid?
Lek og aktivitet

Forbered et hyggelig måltid med det dere har med i nistekurven!
Tenk gjennom hva du nå vil gjøre for at måltidet skal bli ekstraordinært hyggelig. Gjør det!
Når dere er kommet hjem: Hva var bra med denne turen? Si 1 – 3 ting hver!
Er det noe dere som familie / skoleklasse ... til slutt har lyst til å gjøre sammen for at planeten og vi alle skal ha det bra?
Informasjon

For over 1 million år siden begynte våre forfedre å bruke ild til matlaging.
Det regnes som et av de viktigste øyeblikkene i menneskets utvikling:
Homo erectuser blant de første som sannsynligvis kokte eller stekte mat.
Tilberedt mat er lettere å fordøye, noe som kan ha bidratt til større hjerner over tid.
Å samles rundt ild og mat ga også trygghet og rom for sosialt samvær
Måltidet som sosial handling
Selv om dyr spiser sammen, er det noe unikt menneskelig med måltidet som rituell og sosial hendelse.
-
Allerede i steinalderen finnes spor etter at mennesker satt i ring og delte mat ved ildsteder.
-
Arkeologiske funn viser fellesmåltider under begravelser og seremonier for over 30 000 år siden.
-
Landbrukets gjennombrudd (for ca. 10 000 år siden) førte til mer organisert matproduksjon og nye former for fellesskap rundt mat: høstfester, bryllup, riter.
Måltidet som kultur
-
I alle kulturer har måltidet symbolverdi: det kan være hellig, sosialt, politisk eller personlig.
-
Bordskikker, takkesanger, sitteplasser og redskaper forteller oss mye om et samfunn.
-
Måltidet kan være et språk for tilhørighet – hvem vi er sammen med, og hvordan vi er sammen.
Et delt måltid betyr ofte fred – det å «bryte brød sammen» er et urgammelt bilde på fellesskap.
I Jenta som var så sulten handler mat også om respekt for naturens samspill:
-
Alt som vokser, trenger tid, lys, vann og samarbeid.
-
Et måltid er ikke bare noe vi lager, men noe vi mottar – med undring.
-
Når vi tenker slik, blir måltidet også en slags takknemlighets-seremoni.
Oppskrifter
Forberedelser

Linsegryte, 4 porsjoner
2 dl grønne linser (økologiske), bløtlagt over natten
2 gulrøtter i terninger
1 liten pastinakk eller sellerirot i små biter
1 liten gul løk, grovhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss olivenolje
1 ts tørket eller frisk timian
1 laurbærblad
6 dl vann eller grønnsakskraft
Salt og pepper etter smak
Tilbehør: Steinovnsinspirerte flate brød med frø.
Lavglykemiske, uten gjær eller hvetemel.
Ingredienser:
-
1 dl havregryn (glutenfri, om ønskelig)
-
1 dl mandelmel
-
1 ss chiafrø
-
1 ss linfrø
-
2 ss olivenolje
-
1 egg
-
1 dl vann
-
½ ts salt
Fremgangsmåte:
-
Bland alt til en deig, la svelle i 10 min.
-
Kjevle eller klapp ut små flate leiver.
-
Stek i tørr panne hjemme eller over bål i skogen på varm stein eller panne. De holder seg godt og smaker utmerket kalde.
Nøtte- og frøblanding med tørket eple og kanel
Langsomme karbohydrater og energi.
Ingredienser:
-
1 dl valnøtter
-
1 dl mandler
-
2 ss gresskarkjerner
-
2 ss tørket eple i biter
-
½ ts kanel
Rist nøtter og frø lett i tørr panne, la avkjøles, bland med eple og kanel. Pakk i tette poser.
Lek og aktivitet

I naturen
Linsegryta
Varm opp i kjele over bål eller primus. Topp gjerne med frisk timian eller hakket grønnkål (som du har med).
Flate brød
Stek i tørr panne hjemme eller over bål i skogen på varm stein eller panne. De holder seg godt og smaker utmerket kalde.
Tips

Hvordan skape et hyggelig måltid sammen?
-
Sett ned tempoet. Slå av mobilen.
-
La alle bidra: bære ved, dekke «bord», røre i gryta. Del oppgaver etter lyst og evne.
Finn en fin plass å sitte. Legg et tøystykke som duk på en stubbe eller på bakken.
Tenn et lite lys eller lag en «bordpynt» av kongler og strå.
Anerkjenn hverandres bidrag.
Kjenn på luktene, lydene og alt liv som er her sammen med dere.
Se hverandre i øynene. La samtalen få plass.
-
Inviter til en runde der alle forteller om én god opplevelse på denne turen.
Del tanker, minner eller ønsker.
- Hvordan kan vi si / vise takknemlighet for at vi er så heldige å ha mat og noen å spise den med?